SSD; yeni nesil harddisk tir diyebiliriz. Verileri depolamak için kullanılan bilgisayardaki tüm dosyalarımızı içinde barındırdığımız katı hal sürücüsü yani Solid State Drive SSD olarak adlandırılır.
Yeni nesil bu harddiskler eski disklere oranlar bilgisayarlarda yaşadığınız bir çok sorunu çözmek için üretilmiştir. Başlıca artı yönlü özelliklerinden bir tanesi de bilgisayar yavaşlamasında kesin ve mutlak bir çözüm sunmasıdır.
Herkesin bileceği üzere Windows bilgisayar ve yeni nesil işletim sistemleri SATA dediğimiz eski tip Harddiskler ile yeteri kadar performans alamıyorduk. Bunun sebebi zaten yeni yapılan işletim sistemlerinin SSD uyumlu yapılmasından kaynaklıdır. SSD uyumlu işletim sistemlerinde yüksek performans olabilmek için depolama sürücünüzün de SDD olması gerekmektedir.
SATA ile SSD arasındaki farklar
- HDD dönen diskler üzerinde depolama yaparken SSD sürücüler flash bellek mantığında yongalar içine veri kaydetmektedir.
- SSD sürücüler saniyede 500 mb ile yazabilirken SATA sürücüler saniyede 2-3mb yazabilmektedir.
- SATA sürücüler saniye 2-3mb dosya aktarımı yapabilirken SSD sürüler saniyede 500-600 mb kadar çok büyük hızlarda dosya aktarımı yapabilirler.
- SSD sürücülerin bellekleme ve yazma süreleri çok daha hızlı olduğu için dolaylı yollarla CPU ve RAM gibi donanımlara çok fazla yük binmesini engeller.
- SSD sürücüler diskli ve dönen bir yapıda olmadıkları için bilgisayarınıza gelebilecek ani sarsıntılardan etkilenmezler.
- Eski moda SATA disklerde sürücü içinde dönen diskler bulunduğu için içerisinden ses gelmektedir. Ancak SDD diskler tamamen sessiz çalışmakta ve herhangi bir çıkarmamaktadır.
- SSD diskler fiyat noktasında SATA disklere göre biraz daha pahalıdır. Ancak zamandan çok fazla tasarruf etmenizi ve yavaşlayan bilgisayarınızı hızlandırmanızı sağlar.