Yanlışlıkla ya da kontrolümüz dışında silinen dosyalar bazen içimizi yakar, canımızı sıkar. Geri kurtarabilmek için elimizden geleni yapmaya çalışırız. Hatta harddiski söküp teknik servise dosyaları kurtarması için veririz ve bazen kurtarmak için büyük meblağlarda ücret bile ödediğimiz olur. Bu makalede sizlere kolay bir şekilde teknik servise gerek kalmadan nasıl silinen dosyalarımızı kurtarabileceğimizi (dosya kurtarma) anlatacam. Adli davalarda bilirkişilerin de kullandığı bu yöntem üçüncü parti bir program sayesinde oluyor.
Hangi programla dosyaları geri kurtarabilirim?
İnternette bu amaçla kullanılan pekçok program mevcut. Ben bunlardan biri olan File Scavenger ı anlatacam. İster harddisk olsun ister usb bellek olsun cihaz fabrike ayarlarına geri döndürülmedikçe yani hardformat atılmadıkça (softformat bildiğimiz format) silinen dosyalarımızı bu programla geri kurtarabiliriz. Aşağıdaki iki resimde programı açtıktan programın bölümlerini numaralandırdım ve ne yapmamız gerektiğini anlatmaya çalıştım.
- 1.bölüm de arama yapılacak dosya ismini yazmamız gerekiyor. * sembolü bütün dosyalar için kullanılır. Eğer dosyanın ismini hatırlıyorsak bunu bu bölüme yazmalıyız. ismini hatırmıyor fakat uzantısını hatırlıyorsak *.uzantıadı şeklinde yazmalıyız.
- 2.bölüm dosyanın silinmeden önce hangi diskte bulunduğunu belirtmemize yarıyor. Harddiskimizin bölümlerini ya da usb belleğimizi buradan seçiyoruz.
- 3.bölümden diskte yapılacak aramanın hızlımı uzunmu yapılacağını belirtiyoruz. Long seçersek daha detaylı bir arama yapıyor.
- 4.bölüm: Aramayı başlatmak için bunu kullanıyoruz.
- 5.bölümü arama yapıldıktan sonra listelenen dosyaları geri getirmek için kullanıyoruz.
- 6.bölüm dosyaların listelendiği yer.
- 7.bölüm listelenen dosyalardan kurtarmak istediklerimi seçmemize yarıyor. Kurtarmak istediklerimi işaretliyoruz.
- 8.bölüm seçtiğimiz dosyaları nereye kaydedeceğimizi soruyor. Burada yeni bir klasör oluşturabiliriz.
- 9.bölüm son olarak dosyaları geri getirmek (seçtiğimiz klasöre kaydetmek) için recovery ye tıklıyoruz.