Tahsilat, alacakların toplanması anlamına gelmektedir. Bununla birlikte ödeme zamanı geçmiş alacakların yasal yolla alınması da bu şekilde ifade edilmektedir. Ticari işletmeler için bu konu oldukça önem taşımaktadır. Satış yapan işletmeler için ödemelerin zamanında alınması ve planlı bir şekilde takibinin yapılması, işletmenin varlığını sürdürebilmesi ve düzenli kazanç elde etmesi için bir zorunluluktur.
Tahsilat Nasıl Yapılır?
Ticari işletmelerin ödemeleri toplayabilmesi için sistemli bir şekilde çalışması gerekmektedir. Ödemelerin planlı ve zamanında alınabilmesi için sürecin düzenli bir şekilde takibi gerekmektedir. İşletmeler, alacakları ödemelerin zamanı yaklaştığında bu durumu karşı tarafa bildirirler. Böylece şirketlerin, müşterilerinden ve bayilerinden ya da alt bayilerden ödemelerini zamanında alarak sorun yaşamaması sağlanmış olur. Zamanı geçmiş ödemeler içinse yasal yollara başvurularak ödemelerin yapılması sağlanmaya çalışılır. Bu sürecin yönetilmesi ve düzenli bir şekilde takip edilmesi tahsilat yönetimi olarak adlandırılır. Sürecin düzgün ve sorunsuz bir şekilde ilerleyebilmesi için üç noktaya dikkat edilmesi gerekmektedir:
- Planlı olmak
- Verimlilik
- Hızlı olmak
Verimli Tahsilat Yöntemleri
Ödemelerin zamanında yapılmasını sağlamak ve işletmelerin sorunsuz bir şekilde tahsilat sürecinden çıkmasını sağlamak için etkin bir yol izlenmesi gerekmektedir. Bunun için belirli noktalara dikkat edilmesi gerekir.
- Taraflar arasında yapılacak satış sonrası ödeme koşullarında mutabık olmak
- Alacaklar için bir tahsil planı hazırlamak
- Süreç yönetiminde işlemleri kolaylaştıracak yeni tekniklere başvurmak
- Süreçle ilgili hukuki düzenlemeleri yakından takip etmek
- Dünyada değişen müşteri profillerini, segmentleri takip etmek ve bunları doğru bir şekilde değerlendirmek
- Gelişen teknolojiyi takip ederek süreç yönetimini kolaylaştırmak
- Süreci yöneten çalışanların kendilerini geliştirmesini sağlamak, gerekli durumlarda bu kişilerin eğitim almasını sağlamak
- Uygun hamleler ile ödemelerin düzenli ve erken yapılması için müşteriyi teşvik edici tekliflerde bulunmak
- Geciken ödemeler için yapılandırma vb. gibi yöntemleri düşünmek
- Ödemelerin gecikmesi halinde bu durumun alacaklıyı yani işletmeyi nasıl etkileyeceğini tespit etmek ve bunun için önlemler almak
- Vadesi geçmiş ödemeler için gerektiğinde yasal sürece başvurmak
- Ödemelerin kaydını düzenli olarak tutmak ve böylece sürecin takibini kolaylaştırmak
- Müşteri kaybını önleyecek şekilde çözümler üretmek
Tahsilat Sistemleri
Tahsilat sistemleri, ticari işletmelerin ödemelerini müşteri ve bayilerinden veya alt bayilerinden almasını, tahsilat günü gelmeden karşı tarafı bilgilendirmesini ve sürecin takibini sağlamayı kolaylaştıran sistemlerdir. Günümüzde gelişen teknoloji sayesinde ödeme işlemleri ve işlemlerin takibini yapmak oldukça kolaylaşmıştır. İşletmeler için tahsilat sistemlerinin avantajlarından şu şekilde bahsedilebilir:
- Kredi kartı ile tek çekim ya da taksitli şekilde ödeme imkanı
- Yapılan ödemelerin otomatik olarak programa geçirilmesi
- Yapılmış ve yapılacak olan ödemelerin takibini sağlama
- Kısa mesaj ya da e-posta aracılığıyla müşteriyi ve bayileri bilgilendirme
- Abonelik sistemi sağlaması
- Mevcut müşteri ve bayiliklerin tanımlanması
- Detaylı raporlama yapmaya olanak sağlaması
- Telefon ve bilgisayar gibi elektronik aletleri üzerinden işlem yapabilme kolaylığı sağlaması
- Hatalı işlemlerde iptal ve iade imkanı sunması
Tahsilat sistemlerini kullanabilmek için, işletmenin sistemde bir hesabı olması gerekmektedir. Sahip olunan hesapla bayiler, alt bayiler ve bunların kullanıcı hesapları oluştrulur. Tahsilat yöntemleri de sistemde tanımlanır. Bu yolla gerçekleşecek ödemeler daha kolay ve sorunsuz bir şekilde toplanmaya başlanır.
Farklı türden tahsilat sistemleri mevcuttur. Bunlardan biri bayi tahsilat sistemdir. Bayilik sistemi olan işletmeler, müşterilerinden, bayilerinden ve alt bayilerden doğrudan ve internet üzerinden ödemelerini alabilmektedir. Bayi tahsilat sistemi ile ödemeler hızlı ve güvenli bir şekilde gerçekleştirilir. Yapılacak ödemeler sanal pos üzerinden gerçekleştirilir. Bu tarz sistemler aracılığıyla günümüzde tahsil etme işlemi daha kolay ve srounsuz bir şekilde yapılabilmektedir.