Windows 10 Sürümleri ve Özellikleri

Windows 10 Sürümleri ve Özellikleri

Windows 10, günlük hayatımızda en çok kullandığımız işletim sistemlerinden birisidir. Peki bu Windows 10 işletim sistemi tek düze midir yoksa farklı sürümleri mevcut mudur? Bu yazımızda sorunuzun cevaplarını bulmaya ve Windows 10 Sürümleri hakkında detaylı bilgi vermeye çalışacağız.

 

Windows 10 Sürümleri ve Özellikleri

Win. 10 piyasaya çıktığından beri akılları kurcalayan sorulardan birisi hangi versiyonunu kullanmak gerektiği oldu. Öyle ki Windows 7/8 gibi işletim sistemlerinde bulunmayan bir çok üst düzey yenilik Windows 10’un tüm sürümlerinde mevcut ve kullanıcılar bu yenilikler karşısında karar veremez, hangisi tercih etmeliyim sorusuna cevap bulamaz olmuştur. Sizlere Win. 10 sürümleri ve özellikleri hakkında bilgi vermeye çalışalım.

Windows 10 Home

Windows 10 Home sürümü için bilgisayarınızın ram kapasitesi minimum 4GB(32bit), maksimum 128GB(64bit) şeklinde olmalıdır. Ram kapasiteleri Windows 10 Home için bu şekildedir.

Home sürümü; Süreklilik(Continuum), Cortana, Donanım Aygıt Şifreleme (Hardware Device Encryption), Microsoft Edge, LTSB Hariç, Microsoft Account, Mobil Aygıt Yönetimi, Sanal Masaüstü, Windows Hello gibi özellikleri içinde barındırır.

Win 10 Home sürümü sizi tatmin etmedi ve çok daha fazla özelliği bir arada görmek istiyorsanız Windows 10 Pro sürümünü tercih etmelisiniz.

Windows 10 Pro

Win 10 Pro sürümü için yine aynı şekilde minimum 4GB(32bit), maksimum 128GB(64bit) ramlere ihtiyaç duyulur. Ram kapasiteleri ve ihtiyaçları pek fazla farklı göstermez ancak ek özellikleri ile bir önceki süreme göre çok daha fazla kullanıcı ve geliştirici odaklıdır.

Windows Home Pro versiyonunda bulunan özellikler ise şu şekildedir. Süreklilik(Continuum), Cortana, Donanım Aygıt Şifreleme (Hardware Device Encryption), Microsoft Edge, LTSB Hariç, Microsoft Account, Mobil Aygıt Yönetimi, Sanal Masaüstü, Windows Hello, Assigned Access 8.1, BitLocker ve EFS , İş Mağazası (Business Storage) , Current Branch for Business (CBB), Etkialanı Üyeliği & Group Policy Yönetimi, Enterprise Data Protection, Enterprise Mode Internet Explorer (EMIE), Hyper-V Sadece 64bit, Azure AD Üyeliği, Private Catalog, Uzak Masaüstü Bağlantısı (Client & Host), Windows Update for Business.

Win 10 Pro sizi tatmin etmeyen bir versiyon ise ve çok daha fazla geliştirici odaklı bir Windows versiyonu arıyorsanız Windows 10 Enterprise sürümünü tavsiye edebiliriz.

Windows 10 Enterprise

Windows 10 Enterprise geliştiriciler için en uygun sürümlerden bir tanesidir. Öyle ki minimum 4GB(32bit), maksimum 512GB(64bit) RAM kapasitesi bulunmaktadır. 512GB RAM kullanımına izin veren bu sürümler ofisinizde ve Local Network işlerinde gerçekten sorunsuz kullanabileceğiniz bir versiyondur. Hızlandırılmış alt yapısı ile Ofiste çalışanlarınızın kullanımına açabileceğiniz bir çok özelliği bulunmaktadır.

Ayrıca özellik bakımından da tatmin edici bir sürüm dür diyebiliriz Windows 10 Enterprise için. Öyle ki sürüm özellikleri şu şekildedir. Windows Home Pro versiyonunda bulunan özellikler ise şu şekildedir. Süreklilik(Continuum), Cortana, Donanım Aygıt Şifreleme (Hardware Device Encryption), Microsoft Edge, LTSB Hariç, Microsoft Account, Mobil Aygıt Yönetimi, Sanal Masaüstü, Windows Hello, Assigned Access 8.1, BitLocker ve EFS , İş Mağazası (Business Storage) , Current Branch for Business (CBB), Etkialanı Üyeliği & Group Policy Yönetimi, Enterprise Data Protection, Enterprise Mode Internet Explorer (EMIE), Hyper-V Sadece 64bit, Azure AD Üyeliği, Private Catalog, Uzak Masaüstü Bağlantısı (Client & Host), Windows Update for Business, AppLocker, BranchCache, Credential Guard, Device Guard, DirectAccess, Start Screen Control (GPO ile), User Experiance Control, Windows To Go, Long Term Servicing Branch (LTSB), In-Place Upgrade from Pro to Enterprise. Bu bağlamda Windows 10 sürümleri içerisinde full sürüm diyebileceğimiz tek işletim sistemi sürümüdür.

Normal sıralama bazında bakıldığında Windows 10 Education sürümü, Windows 10 Enterprise sürümünden sonra gelse de özellik bakımından Win. 10 Enterprise çok daha kapsamlı özelliklerle karşımıza gelmektedir.

Windows 10 Education

Windows 10 Education eğitim odaklı bir Windows 10 sürümüdür. Win 10 Pro sürümü için kullanılan özelliklerin neredeyse tamamına yakını Win. 10 Education içinde kullanılmış ancak ufak tefek özellik eklentileri ile Win. 10 Pro dan daha üstün diyebiliriz.

Maksimum kullandığı, ve minimum ihtiyacı olan RAM özellikleri ise şu şekildedir; minimum 4GB(32bit), maksimum 512GB(64bit)

Özelliklerini de şu şekilde yazabiliriz. Süreklilik(Continuum), Cortana, Donanım Aygıt Şifreleme (Hardware Device Encryption), Microsoft Edge, LTSB Hariç, Microsoft Account, Mobil Aygıt Yönetimi, Sanal Masaüstü, Windows Hello, Assigned Access 8.1, BitLocker ve EFS , İş Mağazası (Business Storage) , Current Branch for Business (CBB), Etkialanı Üyeliği & Group Policy Yönetimi, Enterprise Data Protection, Enterprise Mode Internet Explorer (EMIE), Hyper-V Sadece 64bit, Azure AD Üyeliği, Private Catalog, Uzak Masaüstü Bağlantısı (Client & Host), Windows Update for Business, AppLocker, BranchCache, Credential Guard, Device Guard, DirectAccess, Start Screen Control (GPO ile), User Experiance Control, Windows To Go,  In-Place Upgrade from Home or Pro to Education.

Windows 10 Enterprise dan farklı olarak In-Place Upgrade from Pro to Enterprise ve Long Term Servicing Branch (LTSB) özelliklerini barındırmazlar.

Windows 10 Sürüm Ortak Özellikleri

Windows 10 tüm sürümlerinde(Enterprise, Pro, Education, Home) şu özellikler mevcuttur;

Telefonlar için Continuum, Cortana, Windows Ink, Başlat Menüsü ve Canlı Kutucuklar, Tablet Modu, Ses, kalem, dokunma ve hareket, Microsoft Edge (+ okuma görünümü PDF okuyucu), Güvenlik, Home Pro, Windows Hello, Windows Hello Eşlikçisi Cihazlar, Windows Bilgi Koruması, Cihaz Şifreleme, Bitlocker, Güvenilir Başlatma, Windows Cihazı Sistem Durumu Kanıtlama hizmeti, Oyunlar, Home Pro, Xbox Uygulaması,Xbox kumandası desteği (kablolu), DirectX 12 grafik desteği, Oyun akışı (Xbox One’dan bilgisayara), Oyun DVR gibi ortak özellikleri mevcuttur.

Aslına bakarsanız Windows bize ne sunacak? sorusunun cevabı olabilir bu özellikler.

Yukarıda detaylı anlatımı bulunan Windows 10 Sürümlerinden size uygun olan ve işinizi çözeceğini umduğunuz versiyonları seçip kurulumunu yapabilirsiniz. Kurulum sonrasında Windows 10 Lisansı nasıl aktif edilir adlı makalemizi inceleyebilirsiniz.

Yorum Yap
0 Yorum yapan