ActiveX nedir?

ActiveX nedir?

ActiveX, Microsoft tarafından 1996 yılında Nesne Bağlama ve Gömme (OLE) adı altında çıkartılan bir teknolojidir. Web tasarımcıların ya da daha doğru kullanacak olursak Yazılım Geliştiricilerinin bir uygulama ya da web sitesi inşa ederken daha önceden oluşturulmuş bileşenleri kullanabilecekleri bir kütüphanedir. Yazılım geliştiriciler için oldukça yararlıdır. Amerikayı yeniden keşfetmeye gerek kalmadan uygulamak istedikleri kodları hızlıca uygulaya bilmelerine olanak tanır. Hem zamandan hem de performanstan tasarruf amacıyla kullanılır.

ActiveX ile oluşturulan uygulama eklentilerine ActiveX denetimleri denir. Bu denetimler her türden programa uygulanabilir. Daha açıklayıcı olması için size bir kaç örnek verelim. Bir web sitesine girdiğinizde sitenin ActiveX denetimleri ile bilgisayarınızın saatini söylemesi ya da kullandığınız cihazı tahmin etmesi gibi. Çok daha gelişmiş denetim programlarıma ise masaüstü bildirimlerini örnek verebiliriz. Mail geldiğinde bilgisayarınıza uyarı gelmesi ya da her hangi bir bildirim buna örnek verilebilir.

ActiveX, Java uygulama denetimlerine benzer bir özelliktedir. Java Run Time kullanırken ActiveX kendi frameworklerinin çevresinde kalır. ActiveX denetimlerinin, Java da olduğu gibi tarayıcıda çalışması için bilgisayarınızda ActiveX in kurulu olması gerekir. Bilgisayarınızda yüklü değilse tarayıcı tarafından indirme ve yükleme için yönlendirilirsiniz.  Bu yönlendirme sonucunda ActiveX kurulumunu çalıştırabilirsiniz. Tabi ki güvenilmeyen kaynaklardan gelen yönlendirmeleri kabul etmemenizde fayda vardır.

Bu arada şunu da eklemekte fayda var. ActiveX web geliştiricilerin hayatını çok kolaylaştıran bir denetim aracı olsa da bir çok tarayıcı bu uygulamanın çalıştırılmasına izin vermez. Bunlardan bazıları Safaridir. Öyle ki çok yararlı olan bu denetimler bir çok kötü niyetli kişi tarafından istismar aracı olarak kullana bilmektedir.

 

 

Yorum Yap
0 Yorum yapan