Sıfırdan WordPress Site Nasıl Kurulur ve Temel Seo Kriterleri Nelerdir?

Sıfırdan WordPress Site Nasıl Kurulur ve Temel Seo Kriterleri Nelerdir?

Sıfırdan WordPress tabanlı site kurmak, site yapmak ve yaptığınız siteye temel SEO kriterleri uygulayarak google üzerinden sıralama yakalamaya yönelik bilgiler vermeye çalışacağım. Öncelikle üzerine bahsi geçecek terimler hakkında bilgi vermeye çalışalım. SEO, Türkçe karşılığı arama motoru optimizasyonu olan Ingilizce search engine optimization cümlesinin kısaltılmış halidir. SEO sitelere uygulanarak google üzerinden sıralama yakalamanıza yardımcı olacak Google algoritmalarının, kurallar haline getirilmiş dizilerine verilen genel bir isimdir. Sıralama yakalamak için başlıca uygulayacağımız temel SEO kriterlerine First Time Seo adını veriyorum. FTS bir projenin başlangıcı için uygulanacak temel ve hayati önem taşıyan kriterlerdendir.

WordPress site kurmak için kullanılan php, html ve css dillerinden oluşan hazır bir sistemdir. Bu sisteme kısaca script adı verilmekte ve wordpress script denilmektedir. En kolay ve optimizasyonu stabil olan, geliştiriciler tarafından seo kriterlerine uygun olarak düzenlenen ve FTS için ideal bir yapısı olan wordpress kurulumu hakkında bilgi vermeye çalışıp, üzerine seo kriterlerini yani FTS temel kurallarını uygulayarak Google’da sıralama yakalamaya çalışacağız.

WordPress site kurmak için öncelikle bir hostinge ve alan adına ihtiyacımız olacaktır. Hosting satın alma, alan adı kaydetme ve mysql veritabanı hazırlıklarından şurada bahsetmiştim, eksikleriniz var ise bahsi geçen konuyu takip edin ve tamamlayın ardından kaldığınız yerden devam edebilirsiniz.

WordPress Kurulumu

1- Öncelikle şu adres üzerinden wordpress son sürümünü türkçe olarak indiriniz. https://tr.wordpress.org/

Wordpress Site Kurulumu

WordPress Site Kurulumu

2- İndirdiğiniz WordPress kurulum dosyalarını .zip arşivinden çıkartınız ve FileZilla adı verdiğimiz dosya aktarım programı üzerinden web hostinginize kök dizine(public_html) yükleyiniz.

Wordpress FileZilla Dosya Aktarımı

WordPress FileZilla Dosya Aktarımı

3- Dosya aktarımı tamamlandıktan sonra alan adınıza, web tarayıcısı üzerinden giriş yapmaya çalıştığınızda aşağıdaki resimde göreceğiniz gibi bir uyarı ile karşılaşacaksınız. “WordPress kurulumu için ayarların, veritabanı bilgilerinin saklandığı wp-config.php dosyanız henüz sistemde tanımlı değil, oluşturmalısınız” benzeri.  Bu ekranda yapmanız gereken Yapılandırma Dosyası Yarat butonuna tıklamak ve bir sonraki aşamaya geçiş yapmak.

wp-config.php dosyası oluşturma

wp-config.php dosyası oluşturma

4- WordPress ana kurulum ekranı aşağıdaki gibi karşınıza gelecektir. Eğer işlemleri başarılı bir şekilde tamamlamış, dosyalarımızı sorunsuz bir şekilde aktarmış ve wp-config.php dosyamız düzgün bir şekilde oluşturulmuşsa sorunsuz devam edebileceğinizi anlatmaya çalışan bir sayfadır. Sorun yok ise “devam edebiliriz” butonuna tıklayarak sonraki adıma geçebilirsiniz.

Wordpress ana kurulum ekranı

WordPress ana kurulum ekranı

5- Veri tabanı oluşturmak ile alakalı konumuzu tamamladıysanız bu kısımı halletmiş olmalısınız, aksi halde konuda bahsi geçen işlemleri tamamlamanız gerekmektedir.

6- WordPress sitemizi aşağıdaki resimde de görüldüğü üzere mysql veritabanı ile bağlamamız gerekmektedir. Aşağıdaki formu 5.maddede bahsettiğimiz mysql kurulumunda kullandığımız veritabanı adı ve veritabanı kullanıcı bilgileri ile doldurunuz ve tamamlayınız.

wordpressi mysql veritabanı ile bağlama

wordpressi mysql veritabanı ile bağlama

7- Formu doldurduktan ve veri tabanını bağladıktan sonra WordPress kurulumunun ilk aşaması tamamlanmış olacaktır.

Kurulumun ilk aşaması tamamlandı

Kurulumun ilk aşaması tamamlandı

8- İkinci aşama kurulum ekranına geçmiş bulunmaktayız. Bu ekranda aşağıdaki formlara sitenizin başlığını ve yönetimde kullanacağınız yönetici adını ve şifresini belirleyeceksiniz.

Kullanıcı adı ve şifre belirleme

Kullanıcı adı ve şifre belirleme

9- Kurulumu tamamla butonuna bastıktan sonra her şey hazır olacaktır. alan adınızın sonuna wp-admin yazarak yukarıdaki formda oluşturduğunuz yönetici adı ve şifresi ile yönetim panelinize girip kullanıma başlayabilirsiniz.

Temel Seo Kriterlerini Uygulamak

Temel SEO kriterlerini uygulayarak sitenizi Google sonuçlarında göstermeye başlayabilirsiniz.

1- Sitenizi üzerine eklemeniz gerekmektedir. Google Search Console ya da eski adıyla Webmaster Tools‘a sitenizi eklemelisiniz. https://www.google.com/webmasters/tools/home?hl=tr adresine girerek sitenizi kayıt ediniz. Bu sıralama almanız açısından çok önemlidir. Siteniz google tarafından tüm verileri, tıklama analizler, sitemap dosyaları gibi bir çok açıdan kayıt altına alınacaktır. Bir nevi google’a yeni bir site açtım bunu inceler misin anlamına gelmektedir. Kesinlikle sıralama almak için bu kayıt işlemini yapmalısınız.

2- Google Analytics üzerine sitenizi eklemelisiniz. Bu işlemi yapmakta en az yukarıda bahsi geçen Google Search Console ile aynı hayati önemi taşımaktadır. Bu kısımda google verilerinizi harmanlar size somut sonuçlar vermek için kullanır. Sitenize hangi arama terimlerinden girildiğine, kimlerin hangi yaş aralıklarının sitenizde vakit geçirdiğinden tutun sitenizde nekadar süre geçirdiklerine dair bilgileri harmanlar.

3- Sitenizde tamamen ama tamamen özgün içerik girmelisiniz. Yazacağınız özgün içerikler google açısından çok önemlidir. Kopya içerik girerek sıralama elde etmeyi başarmış birden çok site görebiliriz. Ancak kaçınızın aklında bu sitelerin ismi kaldı? Kalmaz çünkü bu siteler kalıcı değildir. 2-3 ay yayın hayatına devam eder ve bir süre sonra spam listesinden yerini alır ve arama sonuçlarında gösterilmez. Bu hataya düşmemek adına kopya içerik kullanmayınız. Sitenize reklam bile alamazsınız bilginiz olsun!

4- Özgün olarak girdiğiniz içerikleri 1.madde de bahsettiğim search console üzerinden pingletmeniz gerekmektedir. Makalenizin index alabilmesi için önem sırası yüksek olan işlemlerden bir taneside budur. Google yeni yayınlanmış siteleri çok fazla ziyaret etmez. Özellikle yeni yazdığınız bir içeriği google’ın gelip index almasını beklerseniz çok uzun zaman beklemeniz gerekecektir. Bunun yerine https://www.google.com/webmasters/tools/googlebot-fetch?hl=tr&authuser=0&siteUrl= adresinden bir mülkünüzü yani sitenizi seçin ve son yazdığınız yazıyı bu sayfada google gibi getir aracını kullanarak pingletin. Bu işlem sitenizin kaynak kodundan tutun toplam sayfa boyutuna kadar google tarafından kayıt altına alacak ve dizine eklemek üzere sıraya koyacaktır.

 

Temel seo kriterlerinden sadece bu 4 maddeyi uygulamanız sitenizi google üzerinde sıraya sokmanıza yetecektir. Ancak rekabeti yüksek arama terimlerinde tabiki yetersiz kalacaktır. Rekabeti yüksek olan terimlerde gelişmiş seo uygulamaları adına yayınladığımız yazımı okuyabilirsiniz.

Yorum Yap
0 Yorum yapan