Adres Çubuğu Nedir?

Adres Çubuğu Nedir?

Adres çubuğu bir web tarayıcısının penceresinin üst kısmına yakın bir yerinde bulunan genellikle beyaz bir metin çerçevesidir. Bir siteye ya da web adresine girdiğinizde bu adres çubuğunda girdiğiniz sitenin web adresi gözükür. Sayfa değiştirdiğinizde ise bu metin çerçevesinin içinde bulunan url değişir. Bulunduğunuz web adresinin konumu kopyalamak için bu adres çubuğunda yer alan url yi kopyalamanız gerekmektedir.

Yeni bir web sayfasını açtığınızda adres çubuğundaki url yapısında otomatik değişmeler olur. Ayrıca adres çubuğunu manuel olarak kendiniz de değiştirebilirsiniz. Belirlediğiniz ya da kopyaladığınız bir url yi bu adres çubuğuna yapıştırarak istediğiniz hedefe gidebilirsiniz.

Adres çubukları http: ya da https:// denilen protokollerle çalışırlar. Url yapısında son zamanlarda bu protokoller gözükmemektedir. Bunun sebebi kullanıcının çok daha hızlı web sitelerine giriş yapmalarını sağlamaktır.

Adres çubuğunun hemen yanında sol tarafta bir küçük resim bulunmaktadır. Bu resim genellikle girdiğiniz sitede sabit kalır. Bu tarz küçük resimlere favicon denmektedir. RSS yayını yani yayın beslemesi yapan bir siteye girdiğiniz zamanda ise bu icon değişir ve yerini RSS iconu alır.

Genel olarak adres çubuğu özellikleri bu şekildedir. Ancak Safaride kullanılan adres çubuğu biraz farklılık göstermektedir. Safari adres çubuğu genellikle koyu renkte olur ve adres değiştirdiğinizde yukarılardan katlanarak durum çubuğuna dönüşür. Durum çubuğu ise bir sayfanın yükleme durumudur. Size sayfanın yükleme durumu hakkında bilgi verir.

Adres çubuğu bazı zamanlarda arama çubuğu olarak ta adlandırılır. Arama çubuğu arama motorları ile karıştırılmamalıdır.

 

 

Yorum Yap
0 Yorum yapan